Zoek op smaakprofiel
Zoek op kleur
Snel kiezen
zoek op kenmerk
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Zoek op dranksoort

Wijnen met een goede pers

Wijnen met een 'goede pers'

Bekijk onze aanbevolen wijnen door bekende wijnjournalisten.

Lees verder

Medailles en persreferenties; welke waarde hebben ze?

Vele door ons gevoerde wijnen vallen regelmatig in de prijzen. Zo leest u over vermeldingen in gespecialiseerde wijntijdschriften zoals Perswijn en Proefschrift in Nederland, maar ook in gerenommeerde buitenlandse vakbladen zoals Decanter (Groot Brittannië) en de Wine Spectator (Verenigde Staten). Daarnaast zijn er jaarlijks verschijnende wijngidsen met als bekendste in Europa de Guide Hachette (Frankrijk), Guía Peñín (Spanje), Gambero Rosso (Italië) en bijvoorbeeld de Wijnalmanak in eigen land.

Wat is de waarde van deze vermeldingen?

Allereerst worden de bijdragen geleverd door vrijwel uitsluitend experts, gespecialiseerd in de betreffende wijnstreken of wijntypes. Daarnaast komen de meeste beoordelingen tot stand op grond van waarnemingen van meerdere proevers.

Ook al lijkt het waarde-oordeel soms op conto van één proever te staan, de vaak geciteerde Robert Parker bijvoorbeeld, dan nog is dat veelal het resultaat van meerdere proevers en proefsessies. Interessant, vooral voor de inkopers, zijn ook beoordelingen door de wijnmakers zelf. De Union des Œnologues de France, de Franse vereniging van wijnmakers, publiceert al dertig jaar lang nationale én internationale selecties van de beste wijnen, les Vinalies.

Het toewijzen van medailles gaat meestal door middel van cijferbeoordelingen door een gemêleerde jury. Zo zit er vaak een wijnmaker in, een sommelier, een technicus en een commerciëel persoon. Dat zorgt voor een evenwichtiger oordeel dan dat bijvoorbeeld alleen wijnmakers hun eigen wijnen gaan beoordelen. Toch zal er altijd een zekere vorm van willekeur blijven, of het nu het uitdelen van medailles betreft of vermeldingen in wijngidsen en tijdschriften. Wijnkwaliteit is en blijft een subjectief gegeven en dat is nu eenmaal niet in absolute en onweerlegbare cijfers en medailles vast te leggen.

Wijn bestellen in onze webshop
Wijn bestellen in onze webshop
Even geduld a.u.b.