Terug naar "Stoffen in wijn"

Bevat sulfieten - zwaveldioxide

Ter bescherming van de gezondheid van consumenten heeft het Europees Parlement en De Raad bepaald dat door middel van etikettering van levensmiddelen de consument de nodige inlichtingen krijgt omtrent de ingrediënten in die levensmiddelen. Bovendien kunnen sommige ingrediënten of andere stoffen bij de vervaardiging van levensmiddelen allergieën of intoleranties veroorzaken.

Bekend zijn de allergieën voor diverse soorten noten en schaalvruchten, melk en producten op basis van melk, glutenbevattende granen enzovoort. Op de verpakking van vrijwel alle levensmiddelen, behoudens verse groenten en fruit, staat een hele waslijst van gebruikte kleurstoffen, conserveermiddelen, smaakversterkers en ga zo maar door.

Bij de bereiding van wijn wordt al vele eeuwen zwaveldioxide, ook sulfieten genoemd, gebruikt. Dit zwaveldioxide is een handig en zeer effectief conserveermiddel waardoor een wijn op vat, tank én op fles zijn frisheid behoudt en niet aan voortijdig bederf onderhevig is. Bovendien wordt het in bescheiden, voor de mens onschadelijke, doseringen gebruikt. Toch kunnen sommige mensen overgevoelig zijn voor deze stof, net zoals dat bestaat voor gluten, melk, noten e.d.

Om de consument te waarschuwen dat een levensmiddel, in dit geval wijn, sulfieten bevat is bepaald dat alle wijn waarin het gehalte zwaveldioxide hoger is dan 10 milligram per liter, en dat is vrijwel alle wijn, de verplichte melding dient te dragen “bevat sulfieten” of “bevat zwaveldioxide” op het etiket. Dit kan ook in het Engels, “contains sulphites”, in het Amerikaans “contains sulfites”, in het Frans “contient sulfites”, in het Duits “enthält Sulfite” of in een andere taal vermeld zijn.

Bovendien stelt de EU-wetgeving ook een maximum aan het gehalte sulfieten in wijn. Dit maximum varieert met het zoetgehalte van wijn. Witte wijn en rosé zonder restsuikers mogen maximaal 200 mg/l sulfieten bevatten. Droge rode wijn maximaal 150 mg/l. Als deze droge wijnen biologisch gecertificeerd zijn, zijn deze gehaltes lager: maximaal 150 mg/l voor wit en rosé, 100 mg/l voor rood. Wijnen met restsuiker mogen meer sulfieten bevatten wat, afhankelijk van het restsuikergehalte en herkomst, op kan lopen tot 400 mg/l.

Door Gerhard Horstink – oenologue van de Universiteit van Bordeaux ©.


  Terug naar "Stoffen in wijn"
Even geduld a.u.b.