Ponce wijn

Ponce wijn wordt gemaakt in het binnenland van Spanje, in de regio La Manchuela. Niet al te bekend als wijnregio, hoewel daar verandering in lijkt te komen. Wijnmaker Juan Antonio Ponce Mondejar, maar voor het gemak noemen we hem Juan Antonio Ponce. In 2005 startte Juan Antonio Ponce samen met zijn vader het bedrijf Bodegas y Viñedos Ponce, of kortweg Bodegas Ponce.

Het wijnhuis is gevestigd in het plaatsje Iniesta in de regio La Manchuela, zo’n 140 kilometer ten westen van Valencia, in de binnenlanden en de hoogvlakte van La Meseta. Ponce wijn produceert zowel witte wijn als rode wijn, vrijwel allemaal biologische wijn, met certificering. Is de wijn nog niet gecertificeerd, dan is Ponce wijn in het proces om deze certificering voor elkaar te krijgen. Bekijk hieronder onze assortiment aan Ponce wijn.

Vóór 16:00 uur besteld, vandaag verzonden. Vanaf €75 gratis verzending.

Bodegas Ponce Manchuela Clos Lojen Viñas Viejas Bobal 2024

Licht robijnrood gekleurde wijn met een expressieve geur van framboos, kers, laurier en vuursteen. De smaak is heel puur en sappig met fijne, zachte tannines en een levendige frisheid. Heerlijk doordrinkbaar met specerijen in de finale.

Aron Jansen

Mijn favoriete wijn onder €10.00 euro

"Clos Lojen is alles behalve een klassieke Spaanse wijn, als je deze wijn rond de 12°c drinkt dan benut je hem optimaal..." Lees meer

93+
Parker
2023
The Wine Advocate: 93+ punten

The 2023 Clos Lojen is even more of a bargain than in previous years, as the price is the same and the quality is even higher!! The wine is fruit-driven, juicy, complex and spicy, balanced and tasty,
9
Hamersma
2022
De Grote Hamersma: 9

Mooi rijpe tannines, in duur leer verpakt. Zijdezachte afdronk, maar met pit. Joyeuze wijn vol eigengereide smaken.
16,5
Jancis Robinson
2022
JancisRobinson.com: 16,5 punten

Lovely softness with a meaty savoury tone underneath. Tangy and finely tannic with an excellent combination of fresh fruit, bright acid and structured tannins.
94
Decanter
2022
Decanter: 94 punten

From a single vineyard of old-vine Bobal, this offers so much wine for your money. Bright, vibrant, fruity aromas pop from the glass.

11,50

Vanaf 12 flessen 10,54 per fles

Bodegas Ponce

Bodegas Ponce startte officieel in 2005. Juan Antonio Ponce is de oprichter van Bodegas y Viñedos Ponce, samen met zijn vader. Echter, de historie van hun wijngaard gaat veel verder terug dan 2005. Zijn grootouders verbouwden al druiven die werden verkocht aan lokale wijnmakers. Hierdoor is het mogelijk om wijnranken tussen de 60 en 90 jaar oud te vinden. Uiteraard zijn dit inheemse wijnranken van druivenrassen als Bobal, Albilla en Moravia Agria. Geen gebruikelijke namen uit bekende wijnregio’s zoals Rioja of Ribera del Duero.

Juan Antonio Ponce lijkt geboren om wijn te maken, al op zijn 17de studeerde hij af als oenoloog. Daarna zes jaar ervaring opdoen, hij liep stage bij de bekende Spaanse wijnmaker Telmo Rodriguez, een van de grondleggers van de moderne Spaanse wijnrevolutie. Hier leerde hij veel over biodynamisch druiven kweken en natuurlijke wijnen maken. Iets wat hij nog steeds toepast op zijn eigen wijn, aangezien deze vrijwel allemaal biologische wijn certificering hebben. Naast rode wijn van de bobal druif, maakt Bodegas Ponce wijn van Albilla druiven wat een witte wijn oplevert, en zelfs een rosé wijn van bobal. Gedurende de jaren werd Ponce wijn een begrip in de regio van La Manchuela en inmiddels ver daarbuiten. Wat begon met 30 hectare aan wijngaarden, waarvan 17 hectare in bezit was van de familie Ponce, groeide gestaag naar 50 hectare in 2020 en ongeveer 70 hectare in 2025. Luis Gutiérrez, een gezaghebbende wijnjournalist van het wijnblad Robert Parker, die specialist is in Spaanse wijnen, rekent Bodegas Ponce tot de beste wijn van de regio La Manchuela, en zelfs tot de betere wijnhuizen van heel Spanje.

Bodegas Ponce Clos Lojen

Bodegas Ponce Clos Lojen is de meest bekende wijn van Bodegas Ponce wijn. De wijn maakt furore vanwege de wijnranken. Bodegas Ponce Clos Lojen wordt gemaakt van bobal druiven, maar de truc zit hem in de wijnranken die tussen de 60 en 90 jaar oud zijn. Sommige wijnranken staan nog op hun originele onderstammen (pie franco). Deze oude wijnranken geven minder druiven, waardoor de opbrengst iets lager is, maar de concentratie van het druivensap een stuk hoger is. Meer concentratie betekent meer smaak, en dat proeft men terug in de wijn. Daarnaast helpt de hoogte van de Meseta, de Spaanse hoogvlakte. Op zo’n 800 meter tot 1.000 meter boven zeeniveau staan de wijngaarden aangeplant. Dit zorgt voor hete dagen, maar vooral koele nachten, waardoor de druiven gelijkmatig rijp kunnen worden. Het kan zelfs zo koud worden in de winter, dat in de wintermaanden de wijngaard bedekt ligt met een laag sneeuw. Bodegas Ponce Manchuela Clos Lojen viñas viejas bobal is een redelijk volle Spaanse rode wijn, fruitgedreven, fijne tannines, lichte kruiden en een mooie aanhoudende finale. Wij van Appeldoorn.nl zijn erg te spreken over Bodegas Ponce Clos Lojen, maar ook de nationale en internationale wijnpers is zeer positief. De Grote Hamersma, James Suckling, The Wine Advocate, allemaal geven ze Bodegas Ponce Bobal Clos Lojen een prachtige 9 of hoger.

Qua smaak en aroma overheerst het fruit, rood fruit zoals kersen, framboos en aardbei is wat men als eerst ruikt. Aardse tonen, leer en lichte mineralen herkennen we in de smaak. En donker fruit als pruimen, bramen en bosbessen. De rijping in eikenhout is merkbaar. Alle wijnen van Bodegas Ponce Manchuela worden gerijpt in grote eikenhouten fusten omdat de wijn niet gefilterd, bewerkt of gestabiliseerd wordt. Zo blijft hij zo dicht mogelijk bij het natuurlijke eindproduct. Bovendien geeft de rijping in eiken, deze Bodegas Ponce Clos Lojen Bobal iets meer gelaagdheid en karakter. Een wijn die prima op zichzelf gedronken kan worden, maar in combinatie met een maaltijd zeker tot z’n recht komt. Denk aan rundvlees, kalfsvlees, kipgerechten van de grill of rijke pastagerechten. Serveer de wijn rond de 12 graden Celcius (half uur tot uur in de koelkast), dan smaakt deze Spaanse rode wijn op z’n best. Ontdek het zelf en bestel Clos Lojen Bodegas y Viñedos Ponce.

Ponce Albilla

Ponce Albilla wordt gemaakt van de Albillo Real druif. Een witte wijn, vrij zachte wijn, vrij neutraal en niet al te zuur. Ponce Winery gaat prat op haar afkomst uit La Manchuela, en doet er dan ook veel aan om ook onbekendere druivensoorten in de spotlight te zetten. Ponce Albilla is dan ook een wijn die je niet vaak tegenkomt bij andere wijnproducenten. Droge witte wijn, met hints van tropisch fruit zoals ananas.

Ponce La Estrecha

Ponce La Estrecha is een rode wijn wederom gemaakt van de bobal druif. Een iets duurdere wijn van Bodegas Ponce, zonder dat het de spuigaten uitloopt. Een mooie Ponce bobal die door velen ondergewaardeerd wordt, hoewel Robert Parker ook deze wijn een ruime 9 geeft. Ponce La Estrecha is een Bodegas Ponce bobal die biologisch geproduceerd is. Leunt sterk op het landklimaat en de ondergrond van kalksteen en een klein beetje ziltige klei. Dit kunt u proeven in de mineraliteit van de wijn. Daarnaast tien maanden gerijpt in Frans eikenhouten vaten van 4.500 liter. Niet geklaard, niet gefilterd en gegist op de eigen natuurlijke gisten. De wijnranken zijn tussen de 40 en 70 jaar oud. Ponce La Estrecha is een Ponce bobal die aroma’s heeft van aardbei, framboos, cranberry, bramen, zwarte kersen, een vleugje balsamico en een mineraliteit. De eikenhouten rijping brengt een aangename complexiteit. Mooi rood, past goed bij maaltijden met rood vlees. Rundvlees, kalfsvlees, of pasta met rode saus. Ook een gebraden kip of van de grill gaat goed samen met deze wijn, net als de Clos Lojen Bodegas Ponce.

Ponce Depaula Monastrell

Ponce Depaula Monastrell is een vreemde eend in de bijt als het gaat om Ponce wijn. Deze wijn is namelijk gemaakt van Monastrell druiven, een wijnsoort die oorspronkelijk niet uit deze regio, La Manchuela, komt. Desondanks weet Bodegas Ponce ook hier een smakelijke wijn van te maken. 100% monastrell druiven, en zeven maanden gerijpt in grote eikenhouten foudres van 15.000 liter. De wijngaard zelf is meer dan dertig jaar oud. De ondergrond is van kalksteen wat terug te vinden is in een lichte mineraliteit van de wijn. Maar vooral de smaken van donker fruit zijn te herkennen. Bramen, bosbessen en pruim, met een lichte hint van kersen. Uiteraard doet de rijping in eikenhout z’n werk en brengt de wijn een lichte smaak van eiken, samen met tabak en chocolade. Aardse tonen zijn waarneembaar en een licht pepertje. Ponce Depaula Monastrell wijn is stevig en tanninerijk en wordt daarom aanbevolen bij zwaardere gerechten. Rundvlees en pasta met rode saus zijn goede combinaties, maar ook gekruid lamsvlees of wild zoals hert gaan goed samen met deze wijn. Bodegas y Viñedos Ponce Clos Lojen Bobal is waarschijnlijk de meest verkochte Ponce wijn, maar deze Ponce Depaula Monastrell is een goed alternatief voor bij de maaltijd.

Even geduld a.u.b.