Castello Romitorio wijn kopen? Bij Wijnhandel Appeldoorn in Velp verkopen we diverse soorten rode wijn en een witte wijn van dit Italiaanse wijnhuis uit Toscane. Castello Romitorio is een familiebedrijf dat sinds de jaren 1980 bestaat. Ooit begonnen door kunstenaar en schilder Sandro Chia, maar inmiddels gerund door zoon Filippo Chia. De locatie in Montalcino stond niet bekend als de beste plek om een wijngaard te beheren, maar de familie Chia laat zien dat je ondanks uitdagende omstandigheden toch topwijnen kunt maken. Sangiovese is de druif bij uitstek voor deze wijnen, maar ook andere druifsoorten vinden hun weg in de Castello Romitorio wijn. Bestel gemakkelijk en veilig online, vanaf €75,00 gratis thuisbezorgd & vóór 16:00 uur besteld, vandaag verzonden!
Sandro Chia deed in 1984 een gouden zet door zich te vestigen in het toentertijd vervallen Castello Romitorio. Het castello bevindt zich in het relatief koele noordwesten van Montalcino. Het gebied kent een rijke biodiversiteit: de wijngaarden worden omringd door bossen, olijfbomen en watertjes.
225,20
Vanaf 12 flessen 206,43 per fles
Diep robijnrode wijn met een complexe geur van rijp rood fruit (kers, pruim) aangevuld met specerijen (zwarte peper, vanille). De smaak is vol en uitgesproken met een mooie balans tussen zwoel rijp fruit, fraîcheur en een krachtige structuur.
Flesinhoud: 1500 ml
38,70
Vanaf 12 flessen 35,48 per fles
Diep robijnrode wijn met een complexe geur van rijp rood fruit (kers, pruim) aangevuld met specerijen (zwarte peper, vanille). De smaak is vol en uitgesproken met een mooie balans tussen zwoel rijp fruit, fraîcheur en een krachtige structuur.
Elegante, licht kruidige rode wijn met een open geur van framboos, rode kers, kruidnagel en peper. Soepele stijl met sappigheid, een opwekkende frisheid en fijne, poederige tannines. De finale is verfijnd met rood fruit en laurier.
De Brunello Riserva de topselectie van Castello Romitorio en afkomstig van een enkele wijngaard vlakbij het kasteel. De wijnstokken staan op 350 meter hoogte, hebben een noordwestelijke expositie en een laag rendement.
Flesinhoud: 1500 ml
Vanaf het oogstjaar 2021 is Metafisica Toscana Bianco een blend van 50% Chardonnay en 50% Trebbiano. Een genootschap van twee van 's werelds meest karakteristieke druiven. De Chardonnay staat aangeplant op één wijngaard van 6ha in de hooggelegen heuvels van Montalcino en de Trebbiano komt uit een microperceel in de kustgemeente Scansano.
Indrukwekkende, helderrood gekleurde Brunello met geuren van vers rood fruit en mooi gedoseerde eikenhoutrijping. De smaakaanzet is vol en met mooie zuren en rijpe tannine. De finale is minutenlang en aromatisch sterk en complex. Na decanteren ook jong al toegankelijk.
Aanbeveling van onze wijnadviseur Aron Jansen
"Filo di Seta is de naam van één wijngaard welke verscholen is hoog in de heuvels van Montalcino..." Lees meer
Fraaie en kenmerkende, lichtrood gekleurde Brunello met geuren van vers rood fruit en tonen van de eikenhoutrijping. De smaak zet vol en fris in met rijpe tannine. De finale is minutenlang en aromatisch sterk. Mooi bij gerechten met paddenstoelen en truffel maar ook bij gegrilde vleesgerechten.
Aanbeveling van onze wijnadviseur Aron Jansen
"Verscholen hoog in de heuvels van Montalcino maakt Sandro Chia zeer elegante Brunello wijnen. Het is een feestje om deze wijnen te ontkurken en het mooiste is om deze wijnen iets terug te koelen alvorens te serveren, zodat er nog meer finesse in het glas merkbaar is..." Lees meer
Indrukwekkende, finesserijke rode wijn met een delicate geur van framboos, kers, sinaasappelschil, peper en fraai eiken. Elegante stijl met puur fruit, een opwekkende frisheid en fijne tannines. De afdronk is lang met nuances van cacao en kruidnagel. Prachtig bij ossobuco, kiprolletjes met gorgonzola of kabeljauw uit de oven met oregano en paddenstoelen.
56,70
Vanaf 12 flessen 51,98 per fles
Castello Romitorio is een Italiaans wijnbedrijf. Opgericht in de vroege jaren 1980, door kunstenaar, beeldhouwer en schilder Sandro Chia. Hij maakte met vier andere kunstenaars uit van de Neo-Expressionistische beweging in de late jaren 1970 en vroege jaren 1980. De beweging werd de Transavanguardia genoemd. Zijn werken zijn vertoond in New York, Berlijn, Rome, en zijn geboortestad Florence (Firenze), de hoofdstad van de regio Toscane waar hij begin jaren 1980 een vervallen kasteel kocht. Dit deed hij in het dorpje Montalcino.
Dit is het bekende Castello Romitorio (vertaald: Kasteel Hermitage). Hij renoveerde het kasteel tot zijn woning en werkplaats. Na de renovatie van het kasteel, werden de wijngaarden gerestaureerd. Nieuwe wijngaarden werden aangeplant. Ten westen van Montalcino en ten noorden van een heuvel, werd dit niet gezien als het beste deel van de streek om druiven te telen. Door de noordzijde van de helling, krijgen de druiven minder zon en zijn de temperaturen gemiddeld lager. Maar dit hield Sandro Chia niet tegen.
De wijnen van Castello Romitorio zijn uniek, van hoogstaande kwaliteit en unaniem geroemd om de fantastische smaken en vakmanschap. Voornamelijk rode wijnen van sangiovese wijn, maar ook witte wijn gemaakt van een blend tussen trebbiano en chardonnay, of een rode wijn van syrah en petit verdot gemaakt.
Romitorio wijn wordt tegenwoordig geroemd om het frisse, fruitige karakter van de wijn. Zoals we hierboven schreven, liggen de wijngaarden op een noordelijke helling. Dit zorgt voor koelere temperaturen en minder zon, waardoor de druiven zich langer kunnen ontwikkelen en hun fruitige karakter behouden.
Romitorio wijn is tevens een Brunello wijn. Brunello wijn is een beschermde herkomstbenaming uit het DOC (Denominazione di origine controllata) Brunello di Montalcino. Het grote verschil met de Romitorio wijn en de overige Brunello wijn, is dat de ‘normale’ Brunello wijn vaak sterk, zwaar en alcoholisch is. De Romitorio wijn is daarentegen fris, elegant en verfijnd in vergelijking.
In 2004 werd een nieuwe kelder in gebruik genomen om het wijnmaakproces nog beter te controleren en beheren. Tevens in 2004 stapte de zoon van Sandro Chia naar voren; Filippo Chia. Met behulp van wijnmaker Stefano Martini en gerenommeerde wijn-consultant Carlo Ferrini maken zij een van de beste Brunello wijnen. En de etiketten op de fles, die worden uiteraard nog steeds ontworpen door de kunstenaar zelf: Sandro Chia.
Romitorio Brunello is een brunello wijn. Officieel spreken we van een Brunello di Montalcino. Brunello is een verkleining van Bruno, wat ‘bruin’ of ‘donker’ betekent, vanwege de donkere kleur van de wijn. Di Montalcino betekent ‘uit Montalcino’, de gemeente waar deze wijn vandaan komt.
Het is een van de duurste wijnen uit Italië, de brunello wijn (samen met Barolo wijn en Barbaresco wijn). En de zevende wijn in Italië die de status DOC mocht dragen, in 1967. In 1980 werd dit omgezet naar een DOCG status, waarbij er nog strengere controles zijn op de herkomst en kwaliteit van de wijn.
Een Brunello wijn heeft een verplichte rijping van minimaal vier jaar, waarvan twee jaar in eikenhouten fusten. Hierdoor is de wijn goed houdbaar voor langere tijd. Jaren, en soms zelfs decennia. Naast de Romitorio Brunello produceert Castello Romitorio ook Rosso di Montalcino, het goedkopere broertje van de Brunell di Montalcino. De verplichte druif bij zowel de Brunello wijn als de Rosso di Montalcino is de sangiovese druif, welke inheems is aan de regio Toscane.
Castello Romitorio Brunello di Montalcino is het paradepaardje van Castello wijn. Voor een goede fles betaal je gemiddeld al snel meer dan €60,-. Echter, iedereen is razend enthousiast over deze wijn. Wijzelf bij Wijnhandel Appeldoorn genieten elke keer van deze sangiovese wijn. Maar ook de nationale en internationale wijnpers zijn vol lof over Castello Romitorio Brunello di Montalcino. Decanter noemt het ‘epitoom van elegantie’. Daar zit geen woord Spaans bij.
Castello Romitorio Brunello di Montalcino bevat 14,5% alcohol, maar voelt verfijnd en elegant. De koelere noordwestelijke heuvels zijn koeler, waardoor de druiven hun fruitige karakter behouden. Deze worden met de hand geplukt, en gisten in roestvrijstalen tanks voor een optimaal behoud van hun smaak. Vervolgens nog 24 maanden in fusten van eikenhout en daarna nog een jaar gisten op de fles.
Veel kenmerken van een volle en gebalanceerde wijn. Denk aan smaken van eikenhout, tabak, vanille, chocola, leer, aardse tonen, gecombineerd met fruitige tonen van kersen, frambozen en pruimen. Daarnaast nuances van drop en een licht pepertje. Een ideale gastronomische wijn, gerechten met truffels en paddestoelen doen het goed bij Castello Romitorio Brunello di Montalcino, of gegrilde vleesgerechten. Mag best zwaar zijn, want de wijn kan dit aan. De smaak is optimaal tussen de 8 en 12 jaar na de oogst. Licht gekoeld komt Brunello di Montalcino Castello Romitorio helemaal tot z’n recht.
Er is ook een Castello Romitorio Brunello di Montalcino Riserva, maar daarvoor zult u iets verder in de buidel moeten tasten.
Romitorio Toscana is een rode wijn gemaakt van 50% syrah druiven en 50% petit verdot. Deze wijn wordt ook wel een Super Tuscan genoemd vanwege de hoge kwaliteit van de wijn. Handgeplukte druiven, lange rijping in eikenhouten fusten en hoog beoordeeld door de internationale wijnpers.
Romitorio Toscana is iets betaalbaarder dan de Castello Romitorio Brunello di Montalcino. Maar ook deze wijn is krachtig, en stevig van smaak. De wijn wordt een jaar gerijpt in eikenhouten fusten, waardoor de smaak rond en gebalanceerd aanvoelt. Kersen, pruimen, ander rood fruit, met hints van pepers en vanille maken dit een uitgelezen wijn om te combineren met een goede steak, een rijke pastaschotel of gerijpte kazen.
Castello Romitorio Toscana is gemaakt van typische Franse druiven, de syrah druif en de petit verdot. Syrah geeft de wijn haar peperachtige smaak en het kersenfruit, de petit verdot vooral bramen, geurigheid en structuur.
Naast de Castello Romitorio Toscana produceert dit wijnhuis ook Castello Romitorio Rosso di Montalcino. De Rosso di Montalcino die we bij Wijnhandel Appeldoorn verkopen is de Castello Romitorio Rosso di Montalcino Colto. Pas sinds 2020 op de markt, in kleine oplage van 6.000 flessen. Ook bij deze wijn weet Romitorio wijn weer te verrassen; zes maanden rijping in eikenhouten vaten, zes maanden in betonnen cuves, en zes maanden rijping op de fles.
Castello Romitorio Brio Toscana is een jongere wijn van de sangiovese druif. Brio betekent ‘levendig’ of ‘opwekkend’ en dat is precies de doelstelling die Sandro Chia en Filippo Chia hebben met deze wijn. Jonge, frisse wijn, die gerijpt wordt in roestvrijstalen tanks voor een optimale fruitige en frisse expressie. Geen echte Brunello dus, maar een wijn die meer leunt op jeugdigheid en fruitigheid. Een stuk soepeler, maar nog steeds een goede, hoogwaardige sangiovese wijn. Ideaal voor gerechten zoals runderstoof (stracotto), pasta a la carbonara, of pizza’s. Brio Toscana Castello Romitorio is op z’n best zo’n twee tot zes jaar na de oogst.
Castello Romitorio Metafisica Toscana Bianco is een witte wijn van Castello Romitorio. Vrij bijzonder combinatie tussen twee uitgesproken witte druiven; chardonnay en trebbiano. Ook hier vindt een proces plaats om de wijn een unieke smaak te geven. Een maceratie van 48 uur op de eigen schillen, persen en afkoelen voor nog eens 48 uur. De wijn rijpt in barriques voor negen maanden, waarna de wijn gebotteld wordt en verder rijpt op de fles. Castello Romitorio Metafisica Toscana Bianco mixt pas op het eind de twee druiven/wijnen samen om de ideale blend te creëren.
Voordelen eigen account