icon

Domaine Richeaume is een landgoed gelegen in het hart van de Provence, waar de graanvelden, wijngaarden en olijfgaarden worden verbouwd volgens ecologische criteria. Bodem, lucht en water vormen een dynamisch systeem, terwijl wijngaarden een monocultuur vormen die op zijn best zo'n 50 tot 100 jaar meegaan. Het is daarom van essentieel belang om de bodem gezond en levend te houden. Lees daarom verder over Richeaume...

Premier Mark Rutte genoot van deze wijn met Macron in 2020.

Domaine Richeaume Méditerranée Cuvée Tradition 2021

Volrode Franse wijn met een aroma van rood fruit en kruiden. De pittige, intense smaak past - jong gedronken - goed bij kruidige gerechten. Eenmaal gerijpt erg lekker bij geroosterd vlees, lamsbout of gerijpte kazen.

Arnoud Appeldoorn

Chapeau Macron!
Oogstjaar: 2016

"Een groter compliment is nauwelijks denkbaar. Woensdag 24 juni jl. dineerde niemand minder dan de Franse president Macron in Scheveningen met premier Rutte..." Lees meer

20,20

Vanaf 12 flessen 18,52 per fles

Domaine Richeaume Méditerranée Carignan 2020

Intense Franse rode wijn met een pittig fruitig aroma van kersen, jam en gedoseerd eikenhout. Een heerlijke wijn bij licht gekruide (Provençaalse) gerechten, maar ook lekker bij lams- of varkensvlees.

9
NRC
2018
NRC: 9

Overlaadt u met dik zwart kersenfruit, likeur en zoete kruiden. Zijn tannines en zuren zo teder. Krachtige wijn, maar zo mak als een lammetje.

28,20

Vanaf 12 flessen 25,85 per fles

Domaine Richeaume Méditerranée Cuvée Columelle 2019

Franse rode wijn met een intense geur en smaak. Jong gedronken past deze wijn heel goed bij licht gekruide gerechten. Gerijpt erg lekker bij kalfsvlees of fijn gevogelte.

96
Decanter
2019
Decanter: 96 punten

The palate is fresh and juicy, with baked plum, black pepper spice, very ripe and pronounced tannins and great depth. Approachable now or will bring rewards in the future. Lovely wine.
90
Decanter
2018
Decanter: 90 punten

Umami and evolving fruit with balsamic notes on the nose. Fruit is sweet and still very vital, slightly dusty tannins and a distinct leafiness. Polished wood, plums and berries.

34,45

Vanaf 12 flessen 31,58 per fles

Passie en koppigheid bij Richeaume

Henning Hoesch, geboren in 1940, verliet zijn carrière in wetenschappelijk onderwijs aan Yale en vestigde zich als pionier in ecologische landbouw en wijnbouw op Domaine Richeaume. Natuurlijke wijnproductie en biologische teelt zijn leidend voor zijn wijn. Topkwaliteit en ecologie sluiten elkaar niet uit en zijn voorwaarden voor alles bij Domaine Richeaume. Hij is een overtuigd individualist die meer nadruk legt op zijn overtuigingen dan het volgen van welomschreven ideologieën, ficties of dogma's. Zijn onwankelbare onafhankelijkheid kan de reden zijn voor de onmiskenbare identiteit van zijn wijnen, die vaak worden geproduceerd zonder rekening te houden met de beperkende regels van de AOC (Appellation d’Origine Controlée).

Toen Henning Hoesch in 1972 Domaine Richeaume kocht, kreeg hij een aantal prachtige botten. Een prachtige omgeving tegen de uitlopers van de Mont Sainte Victoire en gebouwen met hun originele, authentieke Provençaalse karakter. Bij de restauratie zijn Romeinse overblijfselen gevonden. De familie Hoesch profiteerde van deze kenmerken: de Provençaalse gebouwen werden omgebouwd tot gezinswoningen en voor de bouw van de wijnkelder maakte Henning Hoesch gebruik van de vaardigheden van Jean Tchepitchian, in samenwerking met de beroemde Italiaanse architect Carlo Scarpa uit Venetië.

Klimaat is leidend

De Mont Sainte Victoire creëert zijn eigen microklimaat. Deze beroemde kalksteenberg, die zich uitstrekt in oost-westelijke richting, van Aix tot Puyloubier, matigt de kracht van de sterke Mistral-wind die door het Rhônedal stroomt. Het blijkt een belangrijke assistent van de wijnmaker te zijn, want na hevige regenval zal het de vegetatie snel doen drogen, waardoor wijnstokinfecties door vocht of schimmel kunnen worden voorkomen. Hierdoor kan de toepassing van kopersulfaat tot een minimum worden beperkt met een positief effect op gezonde bodems.

Kwaliteit boven kwanteit

Kwaliteit boven kwantiteit is een fundamenteel principe op Domaine Richeaume. Lang voor dat de wijndruif rijp is wordt deze kwaliteit verbeterd door groene oogst, om de opbrengsten te verlagen. Zeer strikt snoeien garandeert de kwaliteit van de druiven terwijl de opbrengsten worden verlaagd tot 20 hectoliter per hectare, terwijl de AOC tot 55 hl / ha toestaat. Het belangrijkste gebouw op Domaine Richeaume is de wijnkelder. Het staat volledig onder de zorg van Sylvain Hoesch. Het maken van wijn gebeurt net zo natuurlijk als wijnbouw, met technieken zonder oenologische toevoegingen. Het behoud van de druivenkwaliteit is het hoofddoel. Vanuit de wijngaarden wordt de oogst direct in kleine aanhangwagens vervoerd naar het dak boven de fermentatiekelder. Vanaf hier bereiken druiven de zwaartekrachttanks zonder te pompen, terwijl kooldioxide dat uit naburige tanks wordt verzameld, de druiven beschermt tegen oxidatie.

Door vandaag te kopen geniet u morgen

Domaine Richeaume koopt u veilig en snel bij Wijnhandel Appeldoorn. Dit domein is een van de vier grote namen uit de Provence, alle reden dus om eens een wijn te proeven en weg te leggen. Deze wijnen hebben een uitstekende rijpingspotentieel. Bestel voor 16:00 om de wijnen morgen te genieten!

Even geduld a.u.b.