icon

Domaine Richeaume is een landgoed gelegen in het hart van de Provence, waar de graanvelden, wijngaarden en olijfgaarden worden verbouwd volgens ecologische criteria. Bodem, lucht en water vormen een dynamisch systeem, terwijl wijngaarden een monocultuur vormen die op zijn best zo'n 50 tot 100 jaar meegaan. Het is daarom van essentieel belang om de bodem gezond en levend te houden. Lees daarom verder over Richeaume...

Domaine Richeaume Méditerranée Cuvée Tradition 2018

Wijn uit Frankrijk - Provence

Met een uitzonderlijk laag rendement van twintig hectoliter per hectare (anderen oogsten gemakkelijk vijfenvijftig hectoliter), maakt Sylvain Hoesch misschien wel de beste rode wijn van de Côtes de Provence. Desondanks mag hij slechts de regionale herkomstbenaming ‘IGP Méditerranée’ voeren.

Perswijn
2018
Perswijn:

Het laat zien dat de Duitse familie Hoesch, waar Sylvain het stokje heeft overgenomen van zijn vader Henning, puur op kwaliteit werkt. Ook bij de wijnen die zijn bedoeld om jong te drinken.
9,5
Hamersma
2017
De Grote Hamersma: 9,5

Tijdens Decanter World Wine Awards werd er goud uitgedeeld. Mede vanwege 'an excellent use of oak.' Excellent gebruik van druiven bovendien, en in een verrassende line up.
95
Decanter
2017
Decanter: 95 punten

Concentrated blue and black fruit aromas. Excellent use of oak and great extract of tannins; multilayered palate with flavours of berries, mocha and milk chocolate. Long finish.
9+
Hamersma
2016
De Grote Hamersma: 9+

Zacht, notig, onzuidelijk fris, tevens herfstig, bladeren en paddenstoelen. De klassieke touch van 2011 is er weer. Grote wijn, klein prijskaartje, sommelierslieveling.

Domaine Richeaume Méditerranée Carignan 2018

Wijn uit Frankrijk - Provence

Als je van de ‘lastige’ druif carignan in Zuid-Frankrijk een mooie wijn kunt maken, dan behoor je tot de allerbeste wijnmakers. Wijnmaker Sylvain Hoesch is dat zonder twijfel. Een echte traditionalist bovendien, maar wel met ervaring bij toonaangevende en moderne producenten in onder meer Californië.

NRC
2018
NRC:

Biodynamische carignan die nogal boers uw neus binnenwandelt, schep nog in de hand, maar die zich in de mond gul en zachtaardig toont. Overlaadt u met dik zwart kersenfruit, likeur en zoete kruiden. Zijn tannines en

Domaine Richeaume Méditerranée Syrah 2017

Wijn uit Frankrijk - Provence

Op het spectaculair gelegen Provençaalse domein Richeaume werkt men al dertig jaar op biologische wijze. De syrahdruif bereikt hier inmiddels een absolute topkwaliteit. Hoe kan het ook anders. Een laag rendement (25 hl/ha), gekoppeld aan bijna vijftig jaar oude wijnstokken, geeft het summum aan mogelijkheden.

Domaine Richeaume Méditerranée Cuvée Columelle 2018

Wijn uit Frankrijk - Provence

Domaine Richeaume is voor ons een van de toonaangevende wijnhuizen in de Provence. Eigenaar Sylvain Hoesch vertegenwoordigt de tweede generatie. Hij heeft wijngaarden aan de voet van de berg Sainte-Victoire, nabij de stad Aix-en-Provence.

Passie en koppigheid bij Richeaume

Henning Hoesch, geboren in 1940, verliet zijn carrière in wetenschappelijk onderwijs aan Yale en vestigde zich als pionier in ecologische landbouw en wijnbouw op Domaine Richeaume. Natuurlijke wijnproductie en biologische teelt zijn leidend voor zijn wijn. Topkwaliteit en ecologie sluiten elkaar niet uit en zijn voorwaarden voor alles bij Domaine Richeaume. Hij is een overtuigd individualist die meer nadruk legt op zijn overtuigingen dan het volgen van welomschreven ideologieën, ficties of dogma's. Zijn onwankelbare onafhankelijkheid kan de reden zijn voor de onmiskenbare identiteit van zijn wijnen, die vaak worden geproduceerd zonder rekening te houden met de beperkende regels van de AOC (Appellation d’Origine Controlée).

Toen Henning Hoesch in 1972 Domaine Richeaume kocht, kreeg hij een aantal prachtige botten. Een prachtige omgeving tegen de uitlopers van de Mont Sainte Victoire en gebouwen met hun originele, authentieke Provençaalse karakter. Bij de restauratie zijn Romeinse overblijfselen gevonden. De familie Hoesch profiteerde van deze kenmerken: de Provençaalse gebouwen werden omgebouwd tot gezinswoningen en voor de bouw van de wijnkelder maakte Henning Hoesch gebruik van de vaardigheden van Jean Tchepitchian, in samenwerking met de beroemde Italiaanse architect Carlo Scarpa uit Venetië.

Klimaat is leidend

De Mont Sainte Victoire creëert zijn eigen microklimaat. Deze beroemde kalksteenberg, die zich uitstrekt in oost-westelijke richting, van Aix tot Puyloubier, matigt de kracht van de sterke Mistral-wind die door het Rhônedal stroomt. Het blijkt een belangrijke assistent van de wijnmaker te zijn, want na hevige regenval zal het de vegetatie snel doen drogen, waardoor wijnstokinfecties door vocht of schimmel kunnen worden voorkomen. Hierdoor kan de toepassing van kopersulfaat tot een minimum worden beperkt met een positief effect op gezonde bodems.

Kwaliteit boven kwanteit

Kwaliteit boven kwantiteit is een fundamenteel principe op Domaine Richeaume. Lang voor dat de wijndruif rijp is wordt deze kwaliteit verbeterd door groene oogst, om de opbrengsten te verlagen. Zeer strikt snoeien garandeert de kwaliteit van de druiven terwijl de opbrengsten worden verlaagd tot 20 hectoliter per hectare, terwijl de AOC tot 55 hl / ha toestaat. Het belangrijkste gebouw op Domaine Richeaume is de wijnkelder. Het staat volledig onder de zorg van Sylvain Hoesch. Het maken van wijn gebeurt net zo natuurlijk als wijnbouw, met technieken zonder oenologische toevoegingen. Het behoud van de druivenkwaliteit is het hoofddoel. Vanuit de wijngaarden wordt de oogst direct in kleine aanhangwagens vervoerd naar het dak boven de fermentatiekelder. Vanaf hier bereiken druiven de zwaartekrachttanks zonder te pompen, terwijl kooldioxide dat uit naburige tanks wordt verzameld, de druiven beschermt tegen oxidatie.

Door vandaag te kopen geniet u morgen

Domaine Richeaume koopt u veilig en snel bij Wijnhandel Appeldoorn. Dit domein is een van de vier grote namen uit de Provence, alle reden dus om eens een wijn te proeven en weg te leggen. Deze wijnen hebben een uitstekende rijpingspotentieel. Bestel voor 16:00 om de wijnen morgen te genieten!

Even geduld a.u.b.