Domaine Saint Ferréol is een Franse wijnproducent uit de Provence. Bij Wijnhandel Appeldoorn verkopen we hun Domaine Saint Ferréol Les Vaunières Côteaux Varois en Provence rosé wijn.
Lichtvoetige rosé, erg droog, en een opwekkend zuurtje. Smaken van rood fruit zoals aardbei, framboos, kers, toets van citrus, perzik, peer en mineralen dankzij de kalkrijke ondergrond van Domaine Saint Ferréol.
Vóór 16:00 uur besteld, vandaag verzonden. Gratis bezorging vanaf €75,-.
Kenmerkende Provençaalse rosé met een zalmroze tint en een fijn aroma van klein rood fruit en kruiden.
11,50
Vanaf 12 flessen 10,54 per fles
Rood fruit is bijna vanzelfsprekend ook present, evenals een mooie kruidige toets en goede zuren.
Flesinhoud: 1500 ml
25,20
Vanaf 12 flessen 23,10 per fles
Ondanks dat Domaine Saint Ferréol een breed aanbod heeft van rode wijn, witte wijn en rosé wijn, verkopen we bij Appeldoorn Velp enkel de rosé wijn van Les Vaunières, een van de productlijnen van Domaine St Ferréol.
Dit is hun bekendste rosé wijn en wordt gemaakt met een klassiek Provençaalse blend tussen 60% grenache noir druiven, 30% cinsault en 10% syrah.
Mooie beendroge smaak, zalmroze kleur, en zuivere tonen van rijp fruit zoals aardbei, framboos, perzik en peer. Aangevuld met een lichte kruidigheid en mineraliteit dankzij de ondergrond waar de druiven op groeien. Deze bestaat uit klei met kalk, en geeft een mineraalrijke smaak aan de rosé wijn.
Domaine Saint Ferréol rosé is een goede aperitiefwijn, maar ook te combineren met frisse salades, bouillabaisse, andere visgerechten, schelpdieren, kip en varkensvlees.
Domaine St Ferréol heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1720. Momenteel staat Thomas de Jerphanion aan het roer die in 2018 het roer overnam van zijn moeder en vader Armelle de Jerphanion en Guillaume de Jerphanion.
Domaine Saint Ferréol ligt in het gehucht Pontevès, in het Franse departement Var, in het zuiden van de Provence. Het plaatsje telt iets meer dan 500 inwoners, en ligt zo’n 50 kilometer ten oosten van Aix-en-Provence.
Echter, zoals gezegd, kent het wijndomein een rijke geschiedenis. Al in de eerste eeuw voor Christus is bekend dat er wijn werd gemaakt in deze regio. Vele families en eigenaren hadden bezit van het gebied rond Domaine Ferréol, tot in 1720 Joseph Lyon het landgoed kocht. Het wijngoed lag er slecht bij en na jaren van renovaties en irrigatie aanleggen was in 1750 sprake van een echt landgoed waar druiven verbouwd werden.
In de negentiende eeuw, na verschillende erfenissen en huwelijken, kwam Domaine St Ferréol in handen van de familie van Jules de Lyle Taulane. Hij zorgde ervoor dat het landbouwgebied werd uitgebreid naar 74 hectare. Momenteel wordt 50 hectare gebruikt voor de wijnteelt. Totdat er in 1875 tot 1880 een plaag over Europa trok. De phylloxera, een insecten plaag, (ookwel druifluis), kwam over uit Amerika en verwoeste grote delen van de wijnstokken in Europa.
Vanaf 1899 werden de wijngoederen weer langzaam opgebouwd, voornamelijk dankzij Jean de Jerphanion, de kleinzoon van Jules de Lyle Taulane. Een aantal andere Jerphanions nemen het stokje over, zoals Marie de Jerphanion, Edouard de Jerphanion en later in 1979 Guillame de Jerphanion en zijn vrouw Armelle de Jerphanion.
In al die tijd werd er wel wijn gemaakt, maar vooral bij andere wijnkelders. In 1992 begon Domaine Saint Ferréol met het bottlen van hun eigen wijn en een aantal jaar later opende Armelle een wijnkelder voor directe verkoop aan bezoekers. In de jaren ’90 is ook een deel van het gebouw aangepast en gerenoveerd om ook gasten te ontvangen die kunnen blijven slapen op het landgoed.
En zo komen we aan in 2018, het jaar dat Thomas de Jerphanion het landgoed Domaine Saint Ferréol overneemt van zijn ouders.
Wijngoed Domaine Saint Ferréol bestaat uit zo’n vijftig hectare aan grond waar druiven op worden gekweekt. Zuidelijke terrassen krijgen veel zon en liggen op zo’n 340 tot 375 meter hoogte. Warme dagen, koele nachten, en beschut tegen extreme weersomstandigheden dankzij de Bessillons bergen. Het terroir is een mix tussen klein en kalksteen, waardoor de wijn een opvallende mineraliteit heeft.
Grenache, Syrah, Carignan en Cinsault worden gemixt om rode wijnen en rosé wijnen te maken. Grenache is de hoofddruif, die vooral structuur en kracht geeft. Syrah geeft aromas van rode vruchten, Carignan geeft de rode wijn een stevige kleur en body, en Cinsault geeft soepelheid aan de wijn met fruitige tonen. Rolle, of; Vermentino, wordt gebruikt sinds 2018 om de witte wijnen te maken.
Goed om te weten, is dat 60% van alle wijnstokken meer dan dertig jaar oud is. Dit levert minder hoge opbrengsten op, maar zorgt wel dat de wijn uitermate goed is. Lagere opbrengst, meer geconcentreerd, meer smaak, en daardoor lekkerdere wijn. Een deel van de druiven wordt met de hand geplukt, de andere helft machinaal.
Voordelen eigen account