Denominación de Origen voor krachtige rode wijnen uit Noord-Spanje; de naaste buur van het witte Rueda. De wijn uit Toro komt van geïsoleerde wijngaardpercelen in een vlakke en bijna lege omgeving. Hij wordt gemaakt van een lokale variant van de tempranillo, de tinto de toro. Vaak gaat het daarbij om zeer oude, authentieke stokken die hun eigen wortels nog hebben, omdat er in de diepe zandbodem geen risico op druifluis is – de meeste druivenstokken in Europa zijn vanwege dat risico op wortelstokken geënt die resistent zijn tegen de druifluis. Het extreme klimaat zorgt voor lage opbrengsten en krachtige, rijpe, warmbloedige wijnen.
Originele, eikengerijpte Spaanse rode wijn met een intens aroma van vanille, eikenhout, zoet rood fruit en karamel. De smaak is zacht, soepel en elegant. Heerlijk bij diverse rijke vleesgerechten en gevogelte.
Pago la Jara is de beste wijn van Telmo Rodriguez in Toro, maar wordt door velen ook gezien als de absolute top van de Toro. De Jara krijgt een traditionele vinificatie in houten vaten van 3000 liter, daarna 18 maanden rijping in Franse barriques, waarvan 70% nieuw. De Jara wordt gemaakt van 100% Tempranillo geoogst van oude stokken, stokken zoals Telmo Rodriguez ze het liefste heeft, de zogenaamde Bush Vine.
Pintia is het gedurfde wijnproject van de Álvarez-familie, opgericht in 2001 als uitbreiding van Vega Sicilia in de D.O. Toro, ca. 100 km stroomafwaarts van Ribera del Duero. Gevestigd langs de oevers van de rivier de Duero, groeien de Tinta de Toro-stokken op ruim 700 m hoogte in terroirs met mineraalrijke kiezel- en zandbodems.
Aanbeveling van onze wijnadviseur Aron Jansen
"Tot op de dag van vandaag wordt Vega Sicilia beschouwd als het wijnhuis van de Spaanse elite en wordt bij officiële koninklijke recepties of staatsbanketten steevast een jaargang Unico of Alión geopend." Lees meer