De bekendste en beste gids voor Spaanse wijnen is ongetwijfeld de Guía Peñín, 26 jaar geleden in het leven geroepen door wijnschrijver en internationale wijnautoriteit José Peñín.
De gids bevat meer dan 10.000 wijnen, waarvan ongeveer 30% een score van meer dan 90 punten heeft, op een schaal van 100. De proevers letten vooral op de balans tussen de meest kenmerkende eigenschappen van de druivenrassen van een regio en de wijze waarop de wijnmaker die laat spreken in de wijn.
Bijzonder daarbij is dat het team proevers de wijnen per regio beoordeelt – hun jaarlijkse tour door het land start altijd in Jerez – en dat zeer uitgebreid doet.
Fraaie, complexe rode wijn met een verfijnde geur van rijp fruit, eikenhout en lichte kruiden. De smaak is vol, rond en zacht. Heerlijk bij ovenschotels en fijne wildgerechten.
Prachtige, versterkte Moscatel met een expressieve geur van abrikoos, mandarijn, honing en oranjebloesem. De smaak is krachtig, vol en zoet met puur fruit en milde zuren. Lange finale met nuances van sinaasappelschil, rozijnen en karamel.
Dalmau is de meest geconcentreerde rode wijn van de befaamde Marqués de Murrieta en wordt in een beperkte hoeveelheid gemaakt (minder dan 20.000 flessen per jaar). De wat lager gelegen wijngaard Las Canajas, waar in de jaren '80 van de vorige eeuw Cabernet Sauvignon werd aangeplant, heeft een bodem van kiezels en kalkrijke klei.
Krachtige, op eiken gerijpte droge witte wijn uit Spanje, met de intense geur van nieuw eikenhout en exotisch fruit. De volle smaak komt prima tot z'n recht bij gegrilde schaaldieren of in olie gebakken vis.
Fraaie droge witte wijn uit Spanje met het kenmerkende aroma van frisse buxustonen, citrus en fraaie toastaroma's. De smaak is droog en fris. Prima wijn, heerlijk bij zowel gestoofde als gebakken vis.