Snel kiezen
Zoek op prijs
Zoek op dranksoort

Producten per pagina:

Sorteer op:

|
|
|
|
|

Ontdek hier jouw favoriete Rum

Hunter Laing Rum Trinidad Column Still
Alleen in webshop

Niet aangezoet en een van de beste Thaise rums

Naga 12 Years Old Siam Edition

Deze rum begint zijn reis op eigen plantages, waar suikerriet zorgvuldig wordt verbouwd en verwerkt tot de fijnste melasse. Door middel van een zorgvuldig proces wordt de NAGA Thailand Edition-rum maar liefst vijf keer gedistilleerd in kolommen, waardoor er een uitzonderlijke zuiverheid en complexiteit kan worden bereikt.

Flesinhoud: 700 ml

49,95

Vanaf 12 flessen 45,79 per fles


Lees hoe rum ontstaan is

De voorlopers van rum dateren uit de oudheid
Er wordt aangenomen dat de ontwikkeling van gefermenteerde dranken gemaakt van suikerrietsap voor het eerst heeft plaatsgevonden in het oude India of China, en zich van daaruit heeft verspreid. Een voorbeeld van zo'n drankje is brum. Geproduceerd door het Maleisische volk, dateert duizenden jaren terug. Marco Polo registreerde ook een 14e-eeuws verslag van een "zeer goede wijn van suiker" die hem werd aangeboden in het huidige Iran. De eerste distillatie van rum vond plaats op de suikerrietplantages van het Caribisch gebied in de 17e eeuw.

Zonder plantageslaven geen rum
Plantageslaven ontdekten voor het eerst dat melasse, een bijproduct van het suikerraffinageproces, fermenteerde tot alcohol. Later, distillatie van deze alcoholische bijproducten concentreerde de alcohol en verwijderde onzuiverheden, waardoor de eerste echte rum ontstond. Volgens de overlevering is rum voor het eerst ontstaan ​​op het eiland Barbados. Ongeacht de oorspronkelijke bron stonden de vroege Caribische rum niet bekend om hun hoge kwaliteit. Een document uit 1651 uit Barbados vermeldde: "Het belangrijkste geknoei dat ze op het eiland maken is Rumbullion, alias Kill-Divil, en dit is gemaakt van gedistilleerd suikerriet, een hete, helse en vreselijke drank". Na de ontwikkeling van rum in het Caribisch gebied, verspreidde de populariteit van de drank zich naar het koloniale Amerika. Om aan de vraag naar het drankje te voldoen, werd in 1664 op het huidige Staten Island de eerste rumstokerij in de koloniën opgericht. Drie jaar later had Boston, Massachusetts een distilleerderij.

Al tijden een welvarende industrie
De productie van rum werd de eerste en meest welvarende industrie van het vroege koloniale New-England. De daar geproduceerde rum was behoorlijk populair en werd zelfs gedurende een groot deel van de 18e eeuw als de beste ter wereld beschouwd. De populariteit van rum bleef bestaan ​​na de Amerikaanse Revolutie, waarbij George Washington bij zijn inauguratie in 1789 aandrong op een vat Barbados-rum. Uiteindelijk leidden de restricties op rum van de Britse eilanden in het Caribisch gebied in combinatie met de ontwikkeling van Amerikaanse whisky tot een afname van de populariteit van de drank. Inmiddels is rum weer helemaal hip!

Wat is rum

Het is een destillaat van melasse (stroperige bijproduct van suikerriet of suikerbieten). Zwart van kleur en bitterzoet van smaak. Na het plukken van deze planten worden de suikers ervan gefermenteerd in combinatie met gisten en water. Deze basis is zo'n 6 tot 8%. Dit wordt vervolgens gedistilleerd in grote ketels. Deze basis mag nog geen rum genoemd worden, minimaal één jaar rijping is verplicht. De rummeester beslist of de rum een rijping op stalen tanks of eiken vaten ondergaat.

Soorten rum
Er zijn hoofdzakelijk drie soorten rum:

Witte rum
Volledig gerijpt op stalen tanks, minimale rijping van één jaar en vaak ook niet langer. Kenmerkend aan deze rum is zijn frisse smaak.

Bruine rum
Heeft een vatrijping gehad, klassiek gezien zijn dit voormalige Bourbonbarrels van 200 liter. Kan smaken van kruiden en specerijen bevatten.

Zwarte rum
Dit is een rum waar vaak melasse of karamel aan is toegevoegd, hierdoor krijgt de rum een extra zoetige smaak en zijn kenmerkende zwarte kleur. Zoals bijvoorbeeld onze Kraken Black Spiced Rum.

Daarnaast wordt er ook Flavoured rum gemaakt, dit zijn rumsoorten met een smaak. Een bekend voorbeeld hiervan is Bacardi Razz, Limón of Carta Fuego.

Koop rum bij Wijnhandel Appeldoorn

Ontdek hier ons assortiment aan nieuwe rumsoorten of kies een rummerk naar eigen wens. Bestel je voor 17:00 dan wordt het vandaag nog verzonden!

Even geduld a.u.b.